Bakgrund Kämpa Jessica

När Chloe var sex år gammal fick hon diagnosen skolios. Då hon vid den åldern inte förstod var det innebär var det en skrämmande och omtumlande upplevelse. Det blev behandling med nattkorsett – ett hårt vitt skal som satt så hårt runt magen och ryggen att hon fick svårare att andas.

Korsetten blev en del av hennes vardag, en jobbig del men nödvändig. Och så fortsatte det i flera år. Röntgenbilderna visade framgångar ett år för att bli en nedgång ett annat. Det pendlade upp och ner tills en ny läkare ville gå över till dagkorsett – Bostonkorsetten. Då den skulle bäras 23 timmar varje dag begränsades hennes liv på ett helt nytt sätt. Hon blev mindre rörlig och den var svår att dölja under kläderna.

Under den här perioden kände Chloe sig ensam om det hon gick igenom. Det pratades inte mycket om skolios och det fanns inga skönlitterära böcker för barn att känna igen sig i. Efter att Chloe stelopererat ryggraden under en nio timmar lång operation med två svåra månader av återhämtning efteråt, beslutade vi oss för att skriva en bok utifrån våra upplevelser. En bok som på ett lättillgängligt sätt skulle förklara för andra hur en ungdom kan känna det i en sån här situation.

Då Chloe dansat sedan hon var fyra år och vid tiden före operationen dansade åtta gånger i veckan hade operationen en livsomvälvande påverkan på hennes liv. Det blev en lång väg tillbaka. Idag dansar hon två gånger i veckan och hon har fått anpassa sig efter kroppens nya förutsättningar.

Alla som har skolios går igenom sin egen resa och har sina egna upplevelser, men vi hoppas att boken kan ge förståelse för hur man kan känna sig och att andra barn och ungdomar med skolios ska känna sig mindre ensamma i sin kamp.